• Ακολουθήστε μας
Ιστορίες γραμμένες στο χαρτί
Το Βιβλίο
Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ιστορίες γραμμένες στο χαρτί

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι ένα βιβλίο; Μία ιδέα, λέξεις που αναπτύσσουν την ιδέα γραμμένες σε χαρτί, πολλά χαρτιά δεμένα μαζί. Στην Κίνα, τα πρώτα βιβλία αποτελούνταν από κατακόρυφες φλούδες ξύλου που συνδέονταν και στηρίζονταν από άλλες οριζόντιες. Από τότε χρησιμοποιήθηκαν και άλλα φυτικά υλικά (φύλλα από φοίνικες, μπαμπού και λοιπά), ενώ αργότερα εμφανίζεται η περγαμηνή. Με την εμφάνιση των υπόλοιπων υλικών ξεκινά και η βιβλιοδεσία, που άρχισε τυλίγοντας τις περγαμηνές σε μορφή κυλίνδρου.
Από εκείνη τη στιγμή η βιβλιοδεσία έγινε εξίσου σημαντική με αυτά που ήταν γραμμένα.
Πήγα στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου υπάρχουν εκθέματα βιβλιοδεσίας από το 11ο έως τον 19ο αιώνα. Τι να πω. Βλέπεις πραγματικά κοσμήματα. Στα βυζαντινά χρόνια για να δέσουν τα χαρτιά σε βιβλίο, υπήρχε ένα καρφί που διαπερνούσε όλα τα φύλλα και συνέδεε τα δύο εξώφυλλα. Τα εξώφυλλα σε πολλά βιβλία ήταν ξύλινα και περιείχαν ζωγραφιές από μυθικά ζώα και κοσμήματα ή ήταν στολισμένα με ασήμι.
Διαχρονικά οι βιβλιοδεσίες άλλαξαν ανάλογα με τη μόδα της εποχής και καθώς τα βιβλία από χειρόγραφα έγιναν έντυπα.
Αλήθεια ξέρετε πότε έφτασε το χαρτί στην Ελλάδα; Το χαρτί έφτασε τον 11ο αιώνα επί Ειρήνης Κομνηνής. Το παλαιότερο βυζαντινό έγγραφο από χαρτί, θεωρείται το χρυσόβουλο του Κωνσταντίνου Μονομάχου για την Μονή Μεγίστης Λαύρας και χρονολογείται το 1052.
Πέρα όμως από την έκθεση, θα σας μαγέψει και το κτίριο στο οποίο αυτή στεγάζεται.
Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο νέο ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας.

Το Βιβλίο

Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα
Τηλ. 2132139572
Ώρες Λειτουργίας:
Τρ.-Κυρ. 9 π.μ.-4 μ.μ.
Μέχρι 24/2/2013
Εισιτήρια:
Γεν. είσοδος: 4 €
Μειωμένο: 2 €
Δωρεάν: κάτω των 18 ετών
www.byzantinemuseum.gr

Σημαντικά: 
+Free
Μοιράσου το: 

Αγαπημένες Προτάσεις

Για τυχόν αλλαγές σε ημέρες και ωρες λειτουργίας των χώρων εστίασης και θεαμάτων, ακυρώσεις εκδηλώσεων, αλλα και λήξη προσφορών που ισχύουν, το Red Umbrella δεν φέρει ευθύνη. Επικοινωνείτε πάντα για επιβεβαίωση από τους υπευθύνους στα διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας.